loader image

Μεταξύ Νημάτων και Συναισθημάτων – Το Εργαστήριο ΕΡΓΑΝΗ κι Εγώ

Αυγ 8, 2023 | εργαστήριο υφαντικής ΕΡΓΑΝΗ

ERGANI MOM AND DAUGHTER 533x400

Εγώ και η μαμά μου – Ελένη, μαμά και του ΕΡΓΑΝΗ

Η σχέση μου με το ΕΡΓΑΝΗ ξεκινάει  από τότε που γεννήθηκα – ίσως και πριν από αυτό. Αυτό βέβαια ισχύει τόσο  για εμένα όσο και για τα 4 αδέρφια μου, αφού η μαμά μας από πάντα μας έπαιρνε μαζί της στο εργαστήριο. Με άφηνε να παίζω και να τριγυρνάω στους αργαλειούς, μου έδινε να φτιάχνω κι εγώ πράγματα και γενικά να περνάω χρόνο εκεί μαζί της. 

ERGANI Old Store 268x400Ο Θωμάς, ο μεγάλος μου αδερφός, στο παλιό εργαστήριο (1999)

Το 2011, αποφασίσαμε να μεταφερθούμε στον εμπορικό πεζόδρομο του νησιού και από τότε (στα 9 μου χρόνια) άρχισα να είμαι ενεργό μέλος της  ομάδας του μαγαζιού. Μου ήταν πολύ εύκολο από την αρχή να εξοικειωθώ με το να μιλάω και να εξυπηρετώ τους πελάτες. Παράλληλα, όμως, βοηθούσα στην παραγωγή και ,με ενθάρρυνση της μητέρας μου, έφτιαχνα πράγματα κι εγώ. Έτσι, το να υπάρχω στο εργαστήριο έγινε η πρώτη μου “κανονική” δουλειά.  

Τα ερεθίσματα που έχω πάρει από  τη συμμετοχή μου στο ΕΡΓΑΝΗ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και στην απόφασή μου να σπουδάσω κάτι σχετικό με την τέχνη. Η μητέρα μου πάντα με άφηνε να εκφράζομαι και να είμαι δημιουργική. Σημαντικό ρόλο επίσης έπαιξε η επαφή μου με την Μαρία και την Ανούκ, δύο πρόσωπα με τα οποία συνεργαζόμαστε χρόνια τώρα, τις οποίες θεωρώ μέντορες μου. Έτσι, το να σπουδάσω εσωτερική αρχιτεκτονική ήταν μια εύκολη απόφαση για μένα, την οποία πήρα όταν ήμουν 14 χρονών και ήταν ο στόχος μου για τα επόμενα 4 χρόνια, τον οποίο και πέτυχα. 

ERGANI Opening 2011 537x400

Στα εγκαίνια του καινούριου ΕΡΓΑΝΗ, Οκτώβρης 2011

Παρ’ όλο που είμαι στο εργαστήριο όλη μου τη ζωή, έτυχε τα τελευταία 3-4 καλοκαίρια να δουλέψω αλλού. Έχω όμως πολύ μεγάλη αγάπη για το ΕΡΓΑΝΗ, όταν βρίσκομαι εδώ νιώθω πάρα πολύ οικεία. Επομένως, η πρόταση να εργαστώ  στο εργαστήριο το καλοκαίρι του 2023 , έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από εμένα. Έτσι, από αυτή τη χρονιά το ΕΡΓΑΝΗ είναι η κύρια μου ασχολία τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Τον υπόλοιπο καιρό σπουδάζω και ζω στην Αθήνα αλλά προσπαθώ να βοηθάω εξ αποστάσεως. 

ERGANI Handwoven Dolls Photoshooting 600x400

Σε φωτογράφιση που είχα αναλάβει για τα υφαντά κουκλάκια (2017)

ERGANI Fall Window 2016 267x400

Δημιουργία της Φθινοπωρινής βιτρίνας, Οκτώβρης 2016

Αφού έκανα αυτή τη μικρή αναδρομή – ιστορία ζωής για να έχετε μία ιδέα του ποια είμαι, τώρα μπορώ να σας πω τι ακριβώς κάνω στο ΕΡΓΑΝΗ φέτος. Από τους βασικούς μου ρόλους είναι να είμαι πωλήτρια και να κάνω δημόσιες σχέσεις. Μου αρέσει πάρα πολύ να μιλάω με τον κόσμο και το feedback που παίρνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι πάντα θετικό. Πλέον, λόγω του αντικειμένου που σπουδάζω, έχω αναλάβει να φτιάχνω και τις  βιτρίνες του εργαστηρίου ανά εποχή αλλά και την εσωτερική διακόσμηση. Μάλιστα, για δύο σεζόν τώρα, φέρνω και όλη την παρέα μου από την σχολή στο νησί και φτιάχνουμε μαζί τις βιτρίνες, σαν ομαδικό project. Επίσης, κάνω και μικρές βοηθητικές δουλειές για την παραγωγή, όπως να ράβω κουμπιά, να σιδερώνω, να ζωγραφίζω και γενικά ό,τι χρειαστεί για να βγαίνει η δουλειά. Περνάω πάρα πολύ χρόνο εδώ, γίνονται πολλές συζητήσεις με την μαμά και την Μαρία, έρχονται φίλοι μου και καθόμαστε μαζί, κάνω γνωριμίες και μιλάω με πελάτες.

ERGANI Winter Window 2022 533x400

Ομαδικό πρότζκετ, με τους συμφοιτητές μου, δημιουργία Χριστουγεννιάτικης βιτρίνας, Νοέμβρης 2022

Με λίγα λόγια, το ΕΡΓΑΝΗ στη δική μου ζωή παίζει ρόλο μαγαζιού, εργαστηρίου, δεύτερου σπιτιού και ταυτόχρονα μέρος κοινωνικοποίησης και γνωριμιών. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι αποκλειστικά εδώ φέτος.  

γ γ γ

Pin It on Pinterest

X